6 Haziran 2016 Pazartesi

ORTA AVRUPA TURU (PRAG VİYANA BUDAPEŞTE)


Seyahat Tarihleri             : 21 Nisan 2015 - 27 Nisan 2015
Görülen Şehirler              : Prag Viyana Budapeşte

PRAG

Türkiye’den İstanbul ve Antalya’dan Prag’a direk uçuşlar var. İstanbul’dan hem Sabiha Gökçen Havaalanından hem de Atatürk Havaalanından ortalama 2,5 saatlik uçuşla Prag’a ulaşabilirsiniz. Prag havaalanından şehir merkezine ulaşmak için havaalanının çıkışında yer alan otobüs terminalinden 119 nolu otobüse binip otobüsün son durağı Nádraží Veleslavín indikten sonra metro yada 20 nolu tramvay ile Malostranská istasyonunda inip merkeze ulaşabilirsiniz.


Prag Çek Cumhuriyetinin başkenti ve en önemli şehri birçok kişi tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. Prag “Altın Şehir” ,“Avrupa’nın Kalbi”, “Masal Şehri” ve “Şehirlerin Anası” isimleriyle de adlandırılır Prag ortasından Vltava Nehri geçmekte ve şehir bu nehrin çevresinde kurulmuş ve nehir Çek cumhuriyetinin en önemli turizm kaynağı. Prag’da semtlere Prag 1 Prag 2 şeklinde isimler verilmiş Prag 1 eski şehrin olduğu semt rakam büyüdükçe merkezden uzaklaşıyorsunuz. Bu yüzden kaldığınız yeri belirlerken mümkün olduğunca Prag 1 yada Prag 2 konumunda yer alan hostel yada otelleri tercih ederseniz gezilecek yerleri hızlı bir şekilde görebilirsiniz.


Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ülkede Euro kullanılmıyor. Ülkede geçen para birimi Koruna elinizdeki Euro bozdururken dikkatli olmakta fayda var döviz büroları hep farklı fiat veriyorlar döviz bürolarının çevresindeki Çeklilere dikkat etmenizi tavsiye ederim.


Ben Prag’da 2 gece konakladım. Şehirde görülmesi gereken yerler için bu süre yeterli ama Prag’da gezilecek yerler çok fazla bir 2 gece daha kalınarak diğer yerleride görebilirsiniz. Prag’da  3 farklı metro hattı var bunun yanında şehri örümcek gibi sarmış tramvay hatları ve ayni zamanda otobüslerde mevcut. Ben Prag’da toplu taşıma çok fazla kullanmadım şehirde gezilecek yerlere birbirlerine çok yakın ama toplu taşıma lazım olursa bilet fiyatları aşağıdaki gibi


30 Dakikalık Bilet
24   Koruna
90 Dakikalık Bilet
32   Koruna
24 Saatlik Bilet
110 Koruna
3 Günlük Bilet
310  Koruna




PRAG KALESİ


Yapılışı 9 yüzyıla kadar giden Prag’da görülmesi gereken yerlerin başında yer alan Prag kalesi dünyanın en büyük kalelerinden biri kabul ediliyor. 570 metre uzunluğunda 130 metre genişliğinde olan kalenin içinde birçok önemli yapı yer alıyor. Bu yapıları gezmenin bedeli 250 Koruna

·         St Vitus Katedrali

Kalenin içinde yer alan bu katedral 1344 yılında inşa edilmiş Çek cumhuriyetinden önce ayni topraklarda yer alan Bohemya Krallığının Kral ve Kraliçelerinin taç giyme yeri olmuştur.




·         Golden Lane

Kale içerisinde görmeniz gereken bir diğer yapıda Altın Yol aslında yapıdan ziyade rengârenk evlerinde olduğu bir sokak burası sokaktaki evlerin birinde 14 yüzyıldan kalma silah ve zırhlar sergileniyor. Sokakta 22 numaralı evde bir dönem ünlü yazar Franz Kafka kız kardeşi ile birlikte yaşamış. Sokakta yer alan evlerin birçoğu ise hediyelik eşya mağazaları ve galeri olarak kullanılıyor.


  


·         Belvedere Garden

Kale içinde yer alan Kraliyet Bahçeleri 1534 yılında I Ferdinand tarafından kurulmuştur. Bahçeden şehir manzarasını görebilir ayni zamanda yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.



         ST NICHOLAS KİLİSESİ


Yeşil metro hattının Malostranská istasyonuna çok yakın konumda bulunan bu kiliseye Prag kalesinden yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. 1755 yılında tamamlanmış bu kilise Barok mimariye sahip yeşil kubbesi ve barok süslemeleri ile dikkat çeken bu kiliseyi mutlaka görmelisiniz. Kiliseye giriş ücreti 70 Koruna
       


         JOHN LENNON DUVARI


St Nicholas Kilesine 500 metre mesafede yer alan duvar Lennon 1980 sonra vurulmasından sonra Lennon anısını yaşatmak üzerine hayranları tarafından oluşturulmuş. Duvar üzerinde grafiti yazılar ve şiirler var. Ayni zamandan duvar önünde John Lennon şarkılarını söyleyen çakma Lennonlarıda görebilirsiniz.



         FRANZ KAFKA MÜZESİ


Ünlü romancı Kafkanın müzesi klasik müzelere çok benzemiyor labirenti andıran iç düzenlemesiyle koridorları arasında ilginç müzikler, resimler ve kafkanın biyografik bilgileri ziyaretçilere eşlik ediyor. Müzenin bahçesinde yer alan Çek cumhuriyeti şeklindeki havuza karşılıklı iki adam heykeli işiyorlar. Müzeye giriş ücreti 200 Koruna
  


         PETRIN TOWER                                                                                              


Petrin tepesinde yer alan bu kule 1891 yılında Eyfel kulesi örnek alınarak yapılmış. 63,5 metre yüksekliğindeki demir kulenin en uç noktasına çıkmak için spiral şeklindeki 299 basamağı tırmanmalısınız.  Buradan tüm Prag’ın manzarasını görebilirsiniz Kuleye çıkış bedeli 120 Koruna.


         ZIZKOV TV TOWER


Yeşil metro hattının Jiřího z Poděbrad istasyonuna çok yakın konumda bulunan bu TV kulesi toplam 216 metre yüksekliğe sahip 93 metresinde gözlem alanı 70 metresinde bir odalı otel 66 metresinde restoran bulunuyor. Kule geceleri aydınlatılıyor ve kule üzerinde kuleye çıkan ve inen bebek heykelleri var. Kuleye çıkış fiatı 120 Koruna


 

        JOSEFOV (Yahudi Mahallesi)


Adını Yahudilerin hayatını kolaylaştıran kral II Josef alan bu yerleşim yerine Yeşil metro hattının Staroměstská istasyonundan inerek ulaşabilirsiniz. Bu mahallede görebileceğiniz birçok sinagog ve tarihi yapının bir kısmı aşağıdakiler....

·         Bohemyalı Azize Agnes Manastırı (Anežský Klášter)

·         Eski Yeni Sinagog (Staronová synagoga)

·         Eski Yahudi Mezarlığı (Starý židovský hřbitov)

·         Pinkas Sinagogu (Pinkasova synagoga)

·         İspanyol Sinagogu (Španělská synagoga)

         

        

         WENCESLAS SQUARE


Prag şehrinin tarihi meydanı 1968 Prag baharında Sovyet işgali sonrasında Jan Palach adlı bir öğrenci burada kendini yakmış 1980 sonrası komünizm karşıtı gösterilere ev sahipliği yapmış. Meydanda bulunan At heykeli 1912 yılında yapılmıştır. Yeşil yada sarı metro hattını kullanarak Můstek istasyonunda inerek bu meydana ulaşabilirsiniz.

        

 


         POWDER TOWER (Prasna Brana)


Prag tam bir kuleler şehri 1475 yılında eski şehre giriş kapısı olarak yapılmış bu kule ayni zamanda barut depolamak içinde kullanılmış. Kapının hemen yanında Belediye Sarayı yer alıyor. Kuleye çıkış fiyat 90 Koruna



         ASTRONOMİK SAAT (Astronomical Clock)


1410 yılında ilk olarak mekanik saat ve astronomik kadran bölümü yapılmış saate 1490 yıllarında takvim kadranı eklenmiş. Saat gün boyu her saat başı çanlar çalıp ve on iki havarileri gösteren saatin üzerindeki iki pencereden geçer bu gösteri bir dakikadan daha kısa sürmesine rağmen turistler tarafından ilgiliyle izlenir.


Saatin sağı ve solunda ikişer tane gösteri başladığında hareket eden figürler yer alıyor. Solda yer alan elinde ayna bulunan figür kendini hayran kibri yanında yer alana elinde altın kese bulunan figür cimri ya da açgözlülüğü sağdaki figürler ise kum saati taşıyan iskelet ölümü en sondaki figür ise şehvet ve dünyevi zevkleri temsil ediyor. Altta yer alan hareketsiz figürler ise Felsefe, Din, Astronomi ve Tarihi simgeler.


Astronomik Saat kulesine çıkıp hem saatin mekanik yapısını görmek hem de kuleden eski şehir meydanını panaromik olarak görmek isterseniz bunun bedeli 120 Koruna……



         NATIONAL (Narodni) MÜZESİ                                                                    


Wenceslas meydanında yer alan ay heykelinin hemen arkasında yer alan bu müze Pragın en önemli müzelerinden 1818 yılında kurulmuş olan müze önce Stenberg Sarayında yer almış daha sonra Nostitz Sarayı’na taşınmış buranında küçük olmasından dolayı 1891 yılında Wenceslas meydanındaki en son yerine taşınmıştır. Ana binanın hemen yanında müzenin yeni binasınıda ziyaret edebilirsiniz. Bu müzede doğa tarihi, tarih, sanat, müzik ve kütüphanecilik alanlarına 14 milyon eser sergileniyor. Müzeyi gezmenin bedeli 100 Koruna 




         CHARLES BRIDGE


Vltava nehri üzerine kurulmuş 1357-1402 yılları arası kral IV Karl tarafından yaptırılmış 1841 yılına kadar eski şehri Prag kalesine bağlayan tek yaya köprüsüdür. Üzerinde yer alan 30 barok tarzında yapılmış heykel vardır. Köprü üzerinde sokak müzisyenleri dinleyebilirsiniz.




         OLD TOWN (Stare Mesto)


Astronomik saatin hemen yanında yer alan meydan şehrin eski merkezi ve en hareketli noktası meydanda sokak gösteri yapanları izleyebilir cafe ve restoranlarda oturup dinlenebilirsiniz.



         BOAT TOUR


Nehir üzerinde bir saatlik iki saatlik yemekli yemeksiz değişik alternatiflerde boat turları düzenleniyor. Bu turlara Cech Köprüsü (Cechuv Most) kıyısından teknelere ulaşabilirsiniz. Bir saatlik bot turunu 290 koruna yapabilirsiniz.



         VYSEHRAD


Prag kalesi yapılmadan önce önceki şehir kalesinin ve kraliyet ailesinin ikametgâhının olduğu yer. Burası çok fazla turistler tarafından bilinmediği için sakin ve kafa dinlemek için ideal bir yer. Tepede yer aldığı için muhteşem bir Prag manzarasına da sahip buraya kırmızı metro hattına binip Vysehdrad durağında inip 10 dakikalık yürüyüşle ulaşabilirsiniz.


Buraya gelirseniz St Peter ve St Paul Bazilikasını ve bazilikanın hemen arkasında yer alan ünlü Çeklerin ebedi istirgahatı olan mezarlığı ziyaret edebilirsiniz. Bazilika ziyaret etmenin bedeli 50 Koruna   



VİYANA

Prag’dan Viyana’ya geçerken tren kullanabilirsiniz. Bilet fiyatları ve saatleri ulusal Çek tren şirketinin web sitesinden bakılıp güvenle biletinizi alabilirsiniz. Bilet fiatları tren saatine ve aktarma yapıp yapmayacağınıza göre değişiyor. Biletinizi ne kadar erken alırsanız o kadar az para ödersiniz. 


Prag ana tren istasyonu kırmızı ve yeşil metro hatlarının kesiştiği Muzeum istasyonuna çok yakın bir konumda yer alıyor. Prag’dan Viyana’ya dört saat ile on saat arasında değişen sürelerde yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Ben hem zamanı iyi kullanmak hem de günümü gezerek geçirmek için gece treni ile Viyana’ya geçtim.


Viyana Avusturya’nın başkenti ve en önemli şehri Avusturya AB üyesi bir ülke ve ülkede Euro kullanılıyor. Viyana iki milyona yaklaşan nüfusuyla Avusturya’nın en büyük şehri ayni zamanda hatırı sayılır Türkiye’den göç etmiş bir nüfusta burada yaşıyor.


Viyana’da beş farklı metro hattı şehri bir uçtan bir uca kat ediyor ayni zamanda tramvay hatları ve otobüslerle şehir içi ulaşımı çok kolay bu şehirde…

                                                
Tek Binişlik Bilet
2,20 Euro
24 Saatlik Bilet
7,60 Euro
48 Saatlik Bilet
13,30 Euro
72 Saatlik Bilet
16,50 Euro




Viyana  ana  tren  istasyonu ile U1 metro  hattına  üzerindeki  Hauptbahnhof  istasyonu  arasında  tren istasyonundan  çıkmadan   geçiş  yapabilirsiniz.  Sabah  erkenden  Viyana  gelince  hostele  geçmeden bavulumu  tren  istasyonundaki  emanet  dolaplara  koyup  şehri  keşfe  çıkıyorum. Emanet dolapların fiyatı çok uygun 24 saatlik küçük dolap 3 Euro geniş dolap ise 5 Euro…  Bu arada  şunu  söylemeden geçmeyeceğim  Prag  ile  kıyaslayınca  Viyana  oldukça  pahalı  bir  şehir bu yüzden Viyana’ya sabah erken gelip ertesi gün akşam kadar şehir gezilip ayrılmak mantıklı  ben  böyle  yaptım.  Viyana 1 gece kalıp   2   gün   geçirmeme  rağmen  çok  fazla  gezilecek  yer  var ki bu süre  yetmedi   daha   fazlada kalınabilir.



            BELVEDERE SARAYI


Belvedere Viyana ana tren istasyonuna yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Belvedere Sarayı Aşağı (Lower) Belvedere ve Yukarı (Upper)  Belvedere  sarayı olarak iki parçadan oluşuyor ve bu  barok  yapılar  birbirine  çok  geniş  ve  göz  alıcı  bir  bahçe  ile  bağlılar. Belvedere Sarayının bir özelliği de  Avusturya    II Dünya    Savaşından   sonra   özgürlüğe   kavuştuğu   anlaşma   bu  sarayda imzalanmıştır. Yukarı Belvedere ile Aşağı Belvedere arasındaki fark Aşağı Belvedere süreli sergilerin olması   Yukarı   Belvedere’de   dünyaca   ünlü başyapıtların daimi sergileri kalıcı olarak sergileniyor. Belvedere Sarayı 1668-1745 yılları arası   yaptırılmış.   Belvedere   Sarayını   gezmek için  farklı bilet seçenekleri mevcut  eğer  kombine  bilet alırsanız 20  Euro  karşılığında  “Upper Belvedere”,  “Lower Belvedere   ve  Orangery”  ve  “Winter Sarayını” gezebilirsiniz. Sarayın içini gezmeseniz bile sarayın bahçesini    görmenizi   tavsiye   ederim.   Winter   Sarayı   Belvedere   Sarayına  yürüyerek 15 dakika mesafede St Steph Katedrali yakınında yer alıyor. 





         ALBERTİNA MÜZESİ


U1, U2 ve U4 metro hatlarının kesiştiği istasyon olan Karlspalatz istasyonundan müzeye ulaşabilirsiniz. 1805 yılında kurulmuş müzede 65.000'den fazla çizimin yanı sıra ağaç baskı, taş baskı ve gravür gibi tekniklerle yapılmış bir milyondan fazla baskı eseri ve bir o kadar da modern grafik çalışmalardan oluşan koleksiyonu ile dünyanın en geniş ve en önemli grafik eser koleksiyonlarından birine sahiptir. Müzeyi 12,90 Euro gezebilirsiniz.



         SCHMETTERLINGHOUS (KELEBEK EVİ)


Albertina müzesine 250 metre mesafede yer alan kelebek evi sera şeklinde düzenlenmiş etrafta serbestçe dolaşan rengârenk ve birbirinden güzel tropikal kelebekleri görebileceğiniz bu evi 6,5 Euro karşılığında gezebilirsiniz.



         HOFBURG SARAYI


Başta Habsburg hanedanlığı olmak üzere Avrupa Macaristan İmparatorluğu’nun birçok önemli kişisine ve hanedanına ev sahipliği hanedanın kışlık kullandığı saraydır. Saray Sisi Müzesi, İmparatorluk daireleri ve Gümüş koleksiyonu şeklinde üç bölümden oluşuyor. Sisi Müzesinde Avusturya’nın Hürrem’i de denen İmporatiçe Sisi’nin sarayda kullandığı eşyalar, giydiği kıyafetler ve gezerken kulladığı at arabası sergileniyor. İmparatorluk dairelerinde ise diğer saraylarda da olan standart odalar misafir odası, çalışma odası, yatak odası gibi odaları görebilirsiniz. Gümüş Koleksiyonunda ise altın ve gümüş yemek takımları ve porselenler sergileniyor. U3 metro hattının Herrengasse istasyonu yakınında yer alan saraya 12,50 Euro ödeyerek gezebilirsiniz.



         DOĞA TARİH MÜZESİ (NATURHISTORISCHES) 


Birinci katında hayvan yaşamları anlatılıyor. Asma katında tarih öncesi çağlar, buzul çağı, antropoloji, fosiller, değerli taşlar anlatılıyor. Bunun dışında süreli özel sergilerde sergileniyor. U2 metro hattının Museumsquartier istasyonundan inerek müzeye ulaşabilirsiniz. Müzeyi gezmenin fiyatı 10 Euro


         SANAT TARİHİ MÜZESİ (KUNSHISTORISCHES)    


Doğa tarih müzesinin hemen yanında yer alan bu müze dekoratif sanatlar ve güzel sanatlar alanında çok önemli yere sahip. Müzenin olduğu binanın mimarisi müzenin tavanları ve sütunları üzerindeki işlemeler ve el işçiliği sizi büyüleyecek. Müzede Mısır ve yakın doğu koleksiyonu, Roma ve Yunan eski eserler koleksiyonu, Resim galerisi, Sikke koleksiyonu, Tarihi Müzik Aletleri Koleksiyonu, Silah ve Zırh Koleksiyonu ve Efes Müzesi yer alıyor. Müzeyi gezmenin fiyatı 15 Euro



         SPANISH RIDING SCHOOL


Hofburg sarayı yanında yer alan binicilik okulu Aralık 2015 yılından bu yana UNESCO tarafından kültürel miras olarak sınıflandırılmış. Dünyadaki en eski ve halen devam eden tek kraliyet binicilik okulu Burada gösteri yapan atlar bildiğimiz atlardan oldukça farklı bu atlara Lipizza aygırı deniyor atlar Arap, İspanyol ve Berberi kırması ve bu aygırlar başlangıçta İspanya’dan Viyana’ya getirilmiş. Atlara Lipizza isminin verilmesi Avusturya Macaristan imparatorluğu yıkılmadan önce atlar Slovenya’daki Lipizza bölgesindeki haralarda yetiştirilmesi. Günümüzde atlar Avusturya bulunan harada yetiştiriliyor. Okulda 72 adet at gösteri için eğitiliyor. Atların eğitimi dört yaşında başlıyor ve altı yıl sürüyor.  Burada Sabah Egzersizi, Performans, Rehberli Turlar ve Mimari Turlar şeklinde programlar düzenleniyor. Bilet fiyatları gösteriyi izleyeceğiniz konuma göre değişiyor. Tavsiyem Viyana gelmişken bu okulda kesinlikle Performans gösterisini izlemeniz Atların klasik müzik eşliğindeki performansları görülmeye değer. Performans gösterileri 70 dakika sürüyor ve en ucuz bilet 25 Euro Okulun web sitesinden tarih ve fiyatlara bakmakta yarar var çünkü tercih edeceğiniz program her gün olmayabilir.




         VİYANA DEVLET OPERASI (STATE OPERA HOUSE)


Bu bina ünlü Çek mimar ve mütahit Josef Hlavka tarafından Neo Rönesans tarzında 1869 yılında inşa edilmiştir. Albertina Müzesinin hemen yakınında yer alan bu opera binası hem dış görünüşü hemde içi görülmeye değer. Rehberli Tur yapmak isterseniz web sitesinde saatlerine bakmalısınız çünkü günde bir veya iki defa düzenleniyor. 40 dakikalık rehberli turun fiyatı 7,5 Euro




         ST STEPHAN KATEDRALİ


Aziz Stephan Katedrali Viyana’nın sembol gotik yapılarından biridir. U1 ve U3 metro hatlarının kesiştiği Stephansplatz istasyonunda inerek yakınında yer alan bu katedralin içini ücretsiz gezebilirsiniz. Katedralin çan kulesini çıkıp Viyana manzarasını görmek isterseniz 5,5 Euro ödemelisiniz.


         

         PARLAMENTO BİNASI


Belediye binasının hemen yakınında yer alan parlamento binası 1873 ile 1883 yılları arası antik Yunan mimarisi örnek alınarak inşa edilmiş bu binayı içine görmeseniz bile muhakkak dıştan görmelisiniz. Günün belli saatleri düzenlenen rehberli turlara katılıp parlamento binasının içini de görebilirsiniz. Bunu bedeli 5 Euro



         STADPARK


Viyana merkezde bulunan bu şehir parkı şehir koşturmacasından kaçmak için harika bir yer sessiz ve çok temiz. 65 dönümü kaplayan parkta spor yapabileceğiniz ve koşabileceğiniz parkurlar var. Ayrıca parkta Viyana’da en çok fotoğraflanan anıt olan Johann Strauss altın kaplama heykeli önünde fotoğraf çekebilirsiniz. U4 metro hattının Stadpark istasyonunda inerek parka ulaşabilirsiniz.




         SCHÖBRUNN SARAYI


Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayıdır. 1441 odalı Barok mimari tarzında yapılmış saray Viyana’nın en önemli mimari, kültürel ve tarihi eserlerinden biridir. Saray cok geniş bir alana yayılmış sarayın içerisinde Viyana hayvanat bahçesi de bulunuyor. Sarayı gezmeseniz bile muhteşem peyzaja sahip bahçesini ücretsiz gezebilirsiniz. U4 metro hattının Schöbrunn istayonunda inerek ulaşabilirsiniz. Bilet fiatlarından bahsedecek olursam farklı seçenekler mevcut. Eğer tüm sarayı gezmek isterseniz hayvanat bahçesi dahil Gold Pass almalısınız bunun değeri 55,50 Euro ve bütün gününüz sarayda geçer. Gelmişken sarayın içini en azından göreyim derseniz Imperial Tour bileti alıp 22 saray odasını görebilirsiniz bu biletin değeri ise 16,40 Euro



         BELEDİYE BİNASI  (RATHAUS)


Viyanada görmeniz gereken anıtsal yapılardan en önemlilerinden biri 1872 ile 1883 yılları arası inşaa edilmiştir. 98 metre yüksekliğindeki merkez kulesi olmak üzere beş kulesi vardır. 1575 odası altı kata ve iki bodrumda yayılmıştır. Özellikle akşam gidip ışıklandırıldıktan sonrada görmelisiniz. U2 metro hattınını Rathaus istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.


            

         GIANT FERRIS WHELL (DÖNME DOLAP)                                  


Viyana’nın sembollerinden olan Giant Ferris Whel 1897 yılında inşaa edilmiş. Tren vagonları şeklindeki 15 kabini var kabinler 5,4 metre uzunluğunda 2,45 metre genişliğinde ve 2,65 metre yüksekliğinde her kabine maksimum 12 kişi binebiliyor ve 65 metre yüksekliğe çıkabiliyorsunuz. Prater denilen lunaparkta yer alan dönme dolaba U1 ve U2 metro hatlarının keşiştiği Praterstern istasyonunda indiğinizde istasyon çıkışında karşınızda bulacaksınız. 15 dakikalık dönme dolap eğlencesinin bedeli 9,5 Euro



         DANUBE TOWER


Bu kuleyi tesadüfen öğrendim dönme dolap bileti alırken gişede kombine bilet olduğunu gördüm Danube Tower ve Giant Ferris Whell için bilet alırsanız ikisi için 13,50 Euro ödemeniz gerekiyor. Eğer sadece kule bileti alacaksanız bedeli 7,90 Euro Danube Tuna anlamına geliyor. Tuna Nehri kıyısında yer alıyor ismi bu yüzden kule 252 metrelik yükseklikle Avusturya’nın en yüksek binası 1964 yılında açılan kule o zamandan beri Viyana’ya gelen turistlerin uğrak yerlerinden olmuş yanında yer alan Danube Park görülmeye değer. Kule radyo haberleşme ve cep telefonu haberleşmesi ihtiyacı için kullanılan antenler için kullanılıyor. 150 metre yükseklikteki seyir terası ile Viyana’yı havadan görebilirsiniz. Tower U6 metro hattının Neue Donau istasyonunda inip Danube Pakın içinden geçip 15 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.





BUDAPEŞTE

Budapeşte Macaristan'ın başkenti Tuna Nehri kıyısına kurulmuş Buda ve Peşte şehirlerinin 1873 yılında bu iki şehri birbirine bağlayan Chain Köprüsünün yapılmasından sonra birleştirilmesiyle oluşmuş bir şehir. Macaristan Avrupa Birliğine üye olmasına rağmen ülkede kendi para birimi Forinti kullanılıyor. Budapeşte 1,5 Milyonu geçen nüfusuyla Macaristan'ın politik, kültürel, ticari, endüstri ve ihracat merkezidir. Viyana ana tren istasyonundan Budapeşte'ye her saat tren bileti bulabilirsiniz bilet fiyatları süreye aktarma sayısına göre 18 ile 40 Euro arasında değişiyor. Sizde benim gibi aktarmasız bir bilet alırsanız yaklaşık iki buçuk saatlik bir yolculukla Budapeşte’ye ulaşabilirsiniz. Budapeşte Viyana ve Prag la kıyaslayınca ikisinden de çok ucuz bir şehir eğer gündüz erken saatlerde geldiyseniz bir gece kalıp şehrin görülmesi gereken önemli yerlerini görebilirsiniz. Ben akşam saatlerinde geldiğim için Budapeşte de iki gece kaldım.

Budapeşte ana tren istasyonu Keleti burada M2 ve M4 metro hatlarının keşiştiği Keleti Pályaudvar istasyonu var yada istasyonun çıkışında yer alan otobüs duraklarından kalacağınız yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Budapeştede gezilecek en önemli yerler genelde Tuna Nehri kıyısında yer alıyor. Ben şehrin peşt tarafında Tuna yakın konumda bir hostel de kaldım. Budapeşte'de gezilecek yerler birbirlerine çok yakın toplu taşıma kullanılmayabilir. Toplu taşıma bilet fiatları biraz karışık en çok tercih edileceklerin fiyatlarını aşağıda görebilirsiniz. metro haritasını aşağıda paylaştım.


Tek bilet
350 Forinti
10 adet Tek Bilet
3000 Forinti
24 Saatlik Günlük Bilet
1650 Forinti
24 Saatlik Grup Bileti (5 Yolcu kullanabilir)
3300 Forinti


Forinti biraz kafa karıştırıcı aklınızda bulunsun 1 Euro 315 Forintiye karşılık geliyor.









         PARLAMENTO


Parlamento binası şehrin Peşte kısmında Tuna kıyısında yer alıyor. Tuna kıyısında nereden bakarsanız görebileceğiniz binaya toplu taşıma ile gitmek isterseniz hemen yakınında M2 metrosunun Kossuth Lajos tér istasyonu yer alıyor. Bina Macaristan’ın en geniş Budapeşte’nin en yüksek binası 1895 yılında inşaatına başlanan bina ülkenin 1000 kuruluş yıldönümü olan 1896 yılında açılmış ve 1904 yılında tamamlanmıştır. Binanın teknik özelliklerine gelince Avrupa’da ki İngiltere ve Alman Parlamentolarından sonraki en büyük parlamentosu uzunluğu 268 metre, genişliği 123 metre, yüksekliği 96 metre, 10 avlusu, 27 kapısı, 29 merdiveni, 691 tane odası, iç ve dış duvarlarında toplam 242 heykel bulunuyor. Parlamentoyu daha yakından gezmek isterseniz 45 dakikalık tur fiyatı AB vatandaşları için 2000 Forintı diğer ülke vatandaşları için ise 5200 Forinti






         BUDAPEŞTE  KALESİ (Buda Castle)

                                                     

Şehri Buda tarafında yer alan kale şehri korumak amacıyla 1265 Kral IV. Béla tarafından yaptırılmış. Yıllar içerisinde işgallerle sürekli yıkılıp yeniden yapılan yapı en son II Dünya Savaşı sırasında bombalanarak yıkılmış ve tekrar aslına uygun olarak tekrar yapılmış. 1987 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor. Kale alacağınız biletin fiyatı 2000 Forinti alacağınız biletle kale içerisinde yer alan National Széchényi Library, Budapest History Museum ve Hungarian National Gallery yapılarını da görebilirsiniz. Kaleye toplu taşımayla ulaşmak için Chain Köprüsünden geçen 16 veya 105 nolu otobüslere binerek ulaşabilirsiniz.




         FISHERMAN’S BASTION (Balıkçılar Burcu)


Buda Kalesine yürüyerek 10 dakika uzaklıkta yer alan Balıkçılar Burcu Budapeşte’de en çok ziyaret edilen yerlerden biri Budapeşte’de en güzel şehir manzarasını görebileceğiniz yerlerin başında geliyor. 1895 ile 1902 yılları arasında inşa edilen Burçta yer alan yedi kule karpat bölgesine yerleşen yedi Macar kabilesini sembolize ediyor. Buraya Balıkçılar isminin verilmesinin hikayesi de ilginç Ortaçağda bu bölgede bir Balık Pazarı varmış bu balıkçılar ayni dönemde şehrin savunmasında önemli görev üstlendikleri için bu burca balıkçılar ismi verilmiş. Burcu gezmek için alacağınız bilet fiyatı 700 Forinti




         ST. MATTHIAS KİLİSESİ       


Balıkçılar Burcunun hemen yanında yer alan bu kilise Budapeştenin en önemli kiliselerinden 1015 yılında Macar Kralı Aziz Stephen tarafından yaptırılan kilise Moğol işgalleri sırasında yıkılmış kilise 14 yüzyıl başlarında kral Matthias tarafından tekrar yaptırılmıştır. 19 yüzyıla kadar Meryem Kilisesi olarak adlandırlan kilise 19 yüzyılda tekrar yaptırılmış ve kiliseye en fazla önem vermesinden dolayı kral Matthias ismi verilmiştir. Kilisede pekçok kralın taç giyme töreni ve evliliği gerçekleşmiş Osmanlının Macaristanda hakim olduğu dönemlerde Cami olarak da kullanılmış. Kiliseyi gezmek için alacağınız bilet fiyatı 1500 Forinti eğer çan kulesine çıkmak istersenizde ayrıca 1500 Forinti daha ödemelisiniz. 




         SHOES ON THE DANUBE BANK


Parlamento binasının önünden Zincir Köprüsüne yürürken hemen Tuna kıyısında karşınıza çıkacak bu anıt II Dünya Savaşında Macaristanda öldürülen Yahudilerin anısına yapılmış 2005 yılında açılmış bu anıtı Türkiye kökenli yönetmen şair Can Togay tasarlamış.




         ST. STEPHEN’S BASILICA


Pest kısmında yer alan bu kilise Macaristan’ın ilk kralı adı verilmiş bu yapı bugun Macaristanın en büyük üçüncü büyük kilise binası 1851 yılında başlayan inşaatı 1868 yılında kilise kubbesini çökmesi ve 1867 yılında mimarının ölmesi nedeniyle 50 yıldan fazla sürüp 1905 yılında açılmıştır. Bazilikayı ücretsiz gezebilirsiniz. Parlamento binasına yürüyerek 10 dakika mesafede olan Bazilikaya toplu taşıma ile gitmek isterseniz M2 metro hattının Deák Ferenc tér istasyonunda inerekte ulaşabilirsiniz.





         ANDRASSY BULVARI



2002 yılından beri Dünya Mirası olarak kabul edilen bu bulvar Macaristan’ın Peşt bölgesindeki en önemli caddesi 1872 yılında açıldı. 1885 yılında caddenin isimini caddenin yapılmasını desteklemesinden dolayı Macar Başbakanı Gyula Andrássy dolayı almış. Caddenin ismi soğuk savaş döneminde üç defa değişmiş soğuk savaşın bittiği 1990 yılında ilk adı tekrar verilmiş. St. Stephen’s Basilica’sının hemen yakınından başlayan cadde 2,5 km uzunluğunda ve kahramanlar meydanında bitiyor. Cadde üzerinde birçok tarihi özellikte binalar var.


                    Opera Binası

Bulvarın 22 numarasında olan opera binası Paris ve Viyana opera binaları örnek alınarak 1884 yılında açılmış. Salonunda 3050 kg ağırlığında Bronz Avizesi ve Dünyanın ilk hidrolik sahne düzeni burada yer alıyor. Opera Binasını her gün 3 ile 4 arası 2990 Forintiye gezebilirsiniz.




                    Terör Müzesi


2002 yılında açılan Macar halkının II Dünya Savaşı sırasında ve Soğuk savaş dönemimde gördüğü zulmü anlatan bir müze bina II. Dünya savaşı sırasında nazi karargahı ve savaş sonrası kominist gizli servisi olarak kullanılmış Bulvarın 60 numarasında olan müze  4 katlı en alt katında işkence ve infaz odaları bulunuyor. Müzeyi Pazartesi hariç 10:00 18:00 arası 2000 Forintiye gezebilirsiniz.





         KAHRAMANLAR MEYDANI (Heroes’ square)



Andrassy Bulvarının sonunda yer alan bu meydan Budapeşte’ye gidince mutlaka görülmesi gereken bir meydan. Meydan 1896 yılında Macarların bu topraklara gelmesinin 1000 yıl dönümü anısına başlanmış ve 1900 yılında meydan tamamlanmıştır. Meydanın ortasında yer alan anıt mezar ulusun bağımsızlığı ve halkın özgürlüğü için hayatını veren kahramanlara adanmıştır. Anıt mezarın arkasında yer alan kaidenin üzerinde taşın üzerinde Macar Krallığının ilk kralı olan Aziz Stephan’ın heykeli bulunur. Kaidenin üzerinde yer alan yedi tane atlı heykel karpat bölgesine yerleşen yedi Macar kabilelerinin liderlerini gösteriyor. Bu yedi atlı heykelin sağında ve solunda yer alan on dört heykel ise Macar tarihinde önemli yer almış kişilerin heykelleri yer alır.


Meydan ayni zamanda 1751 yılında kurulan belki de Dünya’da ilk kamusal park olan City Park içerisinde yer alıyor. Meydanı gezdikten sonra Parkı gezebilir içerisinde yer alan hayvanat bahçesi, güzel sanatlar müzesi ve  toplu taşıma müzesini görebilirsiniz.





         TUNA NEHRİ KÖPRÜLERİ


Budapeşte’de aşık olanlara mavi görünür denilen Tuna nehri üzerinde yer alan köprüler Budapeşte’de turistlerin favori gezi mekanlarından aşağıda Budapeşte’nin en önemli köprülerinin detayları var.


                    Chain (Zincir) Köprüsü 


Şehrin ilk köprüsü olan zincir köprüsü 1849 yılında açılmış Tuna nehri üzerindeki tüm köprüler gibi II. Dünya Savaşı sonrasında yıkılmış 1949 yılında aslına uygun olarak tekrar yapılmıştır. Köprünün her iki ayağında da aslan heykelleri bulunuyor. Köprüyle ilgili ilginç bir hikayede var. Köprüyü yapan mimar köprüyü eksiksiz ve kusursuz yapacağını söyler eğer bir hata bulursada intihar edeceğini söyler. Köprü açılır herhangi bir teknik eksik yoktur. Ancak küçük bir çocuk köprü üzerindeki aslanların dillerinin olmadığını fark eder bunu duyan aslanların heykeltıraşı mimarın iddiasını sahiplenir ve kendini köprüden aşağıya atarak intihar eder. Köprü gündüz çok sıradan gözükebilir size ancak gece ışıklandırıldığında gerçekten çok etkileyici gözüküyor.




                    Elizabeth Köprüsü


Zincir Köprüsünün hemen güneyinde ilk köprü olan bu köprü 1903 yılında açılmış. Tunanın en dar yerinde yapılmış ismini 1898 yılında suikast sonucu öldürülen Avusturya Macaristan İmparatoru Elizabeth’ten alıyor. II Dünya Savaşı esnasında bombalanan köprü 1964 yılında tekrar yapılmış bizim boğazdaki köprülerimize çok benziyor.



                    Liberty (Özgürlük) Köprüsü


Elizabeth Köprüsünün hemen güneyindeki ilk köprü olan Liberty 1896 yılında açılmış köprü II Dünya savaşında yıkıldıktan sonra 1945 yılında tekrar yapılmış köprü ayakları üzerindeki kuş heykelleri sanki kuşlar köprüyü uçuracakmış hissi veriyor.




                     Margaret Köprüsü


Margaret Adasının güneyinde yer alan bu köprü Budapeşte’deki Chain Köprüsünden sonraki en eski ikinci köprü 1876 yılında inşa edilmiş köprünün Margaret adasına bağlanmış iki parçası 165 derecelik açı ile birbirine bağlanmıştır.  Köprü üzerinde Yaya Araç ve Tramvay trafiğinden dolayı ayrıca Margaret Adasına doğrudan bağlantısından dolayı en çok kullanılan köprü.




         Margaret Adası



Margaret Adası Tuna nehrinin ortasında yer alan yeşillikler içinde spor yapabileceğiniz şehrin karmaşasından uzaklaşabileceğiniz popüler bir dinlenme alanıdır. Adada araç trafiği olmadığından bisiklet kiralayıp yürüyüş yapabilirsiniz. Margaret adasının ismini Macar kralı IV.Béla’nın adadaki manastırında yaşayan kızı Margaret’ten alıyor Kral IV.Béla, eğer ki Macaristan Moğol istilasından kurtulursa kızını bir rahibe olarak yetiştireceğine ant içmiş. Kızını olası tehlikelerden korumak için de bu adayı 13. yüzyılda bir yaşam alanına çevirmiş. Orta Çağ’dan kalma kilise ve manastırın kalıntıları bugün bile adada görülebiliyor.





         GELLERT Tepesi



Elizabet Köprü ile Liberty Köprüsü aradında şehrin Buda kısmında yer alan bu tepe 235 metre yükseklikte yer alıyor. Macaristan’ı kuşbakışı en güzel görebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Tepenin eteklerinde Liberty Köprüsüne yakın girişinde yer alan mağarayı görebilirsiniz. Mağara II Dünya Savaşı sırasında sahra hastanesi olarak kullanılmış şu an kilise olarak kullanılıyor. Tepenin ismini aldığı gellert aslında Macarlara Hristiyanlığı anlatmak isteyen bir misyoner Hristiyanlığa geçmek istemeyen paganlar tarafından bu tepeden çivili bir fıçıya konup tepeden Tunaya doğru yuvarlanmış. Tepedeki özgürlük heykeli Macaristan’ın bağımsızlık, özgürlük ve refahı için hayatını feda edenlerin anısına 1947 yılında yapılmıştır. 14 metre boyundaki bronz heykel 26 metrelik kaide üzerinde duruyor ve heykel ellerinin arasında palmiye yaprağını tutuyor. Gene tepede Elizabeth Köprüsü istikametinde yürüdüğünüzde elinde hac olan Gellert Anıtını görebilirsiniz. Gellert bu anıtın olduğu yerden Tuna nehrine yuvarlanmış.




Havalananına Ulaşım


Budapeşte havalananına ulaşmak için M3 metro hattının son durağı olan Kőbánya-Kispest istasyonunda inip istasyonun çıkışında yer alan otobüs durağından 200E numaralı otobüslere binerek ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder