2 Mayıs 2016 Pazartesi

YUNANİSTAN SEYAHATİ



Seyahat Tarihleri          :   26 Ocak 2015 - 30 Ocak 2015

Görülen Şehirler           :   Atina Selanik Kavala


ATİNA


Atina'ya İstanbul ve İzmir üzerinden direk uçak seferleri bulunuyor. Ben İstanbul Sabiha Gökçen Havalananından 1 Saat 25 dakikalık bir uçuşla Atina Uluslararası Havalananına indim. Havalananından metro veya otobüs ile şehir merkezine ulaşılabilirsiniz. Metro hızlı ve konforlu ulaşıım için tercih edilebilir. Havalananında şehir merkezine metro ile geliyorsanız yankesicilere dikkat etmekte fayda var. Uçaktan birlikte indiğimiz ailenin sırt çantasından parasını almışlardı. Havalananından merkeze tek yön bilet 8 Euro gidiş dönüş bilet almak isterseniz 14 Euro ödemelisiniz. Biletleri havalananında ki makinalardan rahatlıkla kredi kartı ile yada nakit ödeyerek alabilirsiniz. Havalananından her 30 dakikada bir merkeze metro seferi bulunuyor . Atina'da gezilecek yerlerin büyük kısmı Syntagma ve Monastiraki istasyonları çevresinde yer alıyor. Havalananından bu istasyonlara 35-40 dakikalık bir yolculukla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer merkeze gelirken şehride  göreyim derseniz merkeze yani Syntagma'ya havalananından X95 nolu otobüsle 6 Euro ödeyerek merkeze ulaşabilirsiniz. Atina'da 3 farklı metro hattı var ve bu hatlar aşağıdaki haritada görülebileceği gibi belli istasyonlarda kesişiyorlar.   


Atina'da ben mavi ve yeşil hattın kesiştiği Monastiraki istasyonuna yakın bir otelde kaldım. Gezilecek yerler bu istasyon ve Sytagma istasyonu civarında olduğu için çok fazla toplu taşıma kullanmadım. Ama toplu taşıma kullanmak isterseniz bilet fiyatları aşağıdaki gibi.....

  
 90 Dakikalık Bilet 
 1,40 Euro
 24 Saatlik Bilet 
 4,50 Euro
 5 Günlük Bilet
 9 Euro
       

Atina genel olarak daha doğrusu Yunanistan ucuz bir şehir. Atina'yı yaz kış ziyaret edilebilirsiniz. Ben Atina'da ocak ayında iki gün konakladım. Ayni tarihlerde İstanbul daha soğuktu bu iki gün boyunca hava bahardan farksızdı.  Bence Atina'yı gezmek içim iki gün yeterde artar bile istenirse bir gün daha kalınıp Corinth Kanalını ve Vouliagmeni Gölünü de görülebilir. Atina'ya gelipte görmeden dönmemeniz gereken yerler bir kısmı aşağıda gibi.... 


Acropolis

Acropolis için alacağınız biletle ayni bölgede yer alan 6 farklı arkeolojik alanı görebilirsiniz. Eğer Kasım ile Nisan ayları arası her ayın ilk pazar günü Atina'da olursanız Acropolis'i  ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Bilet fiyatı 12 Euro




Acropolis Müzesi

Acropolisten çıkan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze 5 Euro ödeyerek bu müzeye girebilirsiniz. Müzenin mimarisi çok ilginç binanın temelleri görebiliyorsunuz binanın zemini camdan yapılmış ve bina kazıklar üzerine oturtulmuş. Daha önce hiçbir müzede göremeyeceğiniz kadar görevli var. Müze içerisinde fotoğraf çekmek yasak sürekli görevliler etrafta dolaşıyor. .


Panathinaiko Stadyumu

1896 yılında ilk yapılan olimpiyat oyunlarına ev sahibi yapan stadyum. Stadyumun özelliği tamamı beyaz mermerden yapılan tek stadyum olması 5 Euro biletle gezebilirsiniz.


Lykavittos Tepesi

Atina'yı kuş bakışı görebileceğiniz panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz tepe deniz seviyesinden 278 metre yükseklikte yer alıyor. Tepeye yürüyerek yada Finükülerle sadece 3 dakikada  inip çıkabilirsiniz. Finüküleri kullanmak isterseniz 3 dakikalık tek yön bileti fiyatı 6 Euro


Ulusal Kütüphane

Lykavittos Tepesini gördükten sonra hemen yakınında yer alan barok mimari tarzda yapılmış Ulusal Kütüphaneyi görebilirsiniz.


Pire Limanı     

Atina'nın denizle buluştuğu Pire'yi görmek isterseniz Monastiraki istasyonunda Yeşil metro hattına geçip  Piraeus son durağında inerek Pire'ye ulaşıp sahilinde dolaşabilirsiniz.

Syntagma Meydanı

Atina'nın en önemli meydanı 1843'te baş gösteren ayaklanma üzerine Kral Otto'nun yetkilerini sınırlayan ve yerine Ortodoks bir kralın geçmesini öngören bir anayasa çıkarmak zorunda kalmasının anısına meydana Sytagma (Anayasa) adı verilmiştir.

Meydanın hemen arkasında Yunan Parlamentosu yer alıyor. Burada nöbet tutan Yunan askerlerinin kendine has ritüelleriyle gerçekleştirdikleri nöbet değişimini izleyebilirsiniz.



Ulusal Bahçe

Parlamentonun hemen yanında yer alan 15,5 hektarlık bu parkta yer alan havuzlarda ördekleri kazları besleyebilir parktaki mandalina ağaçlarından bol bol mandalina yiyebilirsiniz. Bu arada Atina'nın her yerinde bol bol mandalina ağaçları var.

Plaka Bölgesi

Acropolis hemen yanında yer alan Plaka bölgesinde yunan milli içkisi uzo içip yunan mezelerinin tadına bakabilirsiniz.




SELANİK

Atina'dan Selanik'e geçerken değişik alternatifler var uçakla, trenle yada otobüsle Selanik'e geçebilirsiniz. Atina Selanik arasını otobüs yada trenle geçmek istediğinizde 5,5 saat ile 8 saat arası sürüyor. Ben hem zamanı iyi kullanmak hemde günümü öldürmemek için gece treni ile Selanik'e geçtim. Atina ana tren istasyonuna ulaşmak için kırmızı metro hattına binip Lorissa Station istasyonunda inip ana tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Gün içerisinde sabahtan gece yarısına kadar farklı saatlerde seferler var. Ben gece 23:55 trenine binip sabah 6:55 Selanik'te olacak treni tercih ettim. Tren biletinin fiyatı 19,2 Euro  

Selanik tren istasyonu merkeze çok yakın bir konumda yer alıyor sabah Selanik'e vardıktan sonra tren istasyonunun önündeki caddeden 15 dakikalık bir yürüyüşle önce otelime vardım biraz dinlendikten sonra şehri dolaşmayı çıktım. Selanik'te toplu taşıma kullanmanıza gerek yok şehir ufak ve gezilip görülecek yerler birbirine çok yakın...

Selanik bir gün içinde rahatlıkla gezilebilir. Sabah erkenden şehre gelip akşama kadar gezilmesi gereken yerleri gezebilirsiniz. Ben bir gece konaklamayı tercih ettim çünkü son durağım olan Kavala'da otel fiyatları Selanik'e göre çok daha pahalı eğer Kavala'ya geçecekseniz Selanik'te bir gece konaklayıp ertesi gün Kavala'ya  geçebilirsiniz.

Atatürk'ün Evi

Atatürk'ün doğduğu ev ayni zamanda Selanik Konsolosluğu hemen evin yanında yer alıyor. Evde Atatürk'e ait hiç bir eşya yok evi görmeye giderken büyük bir heyecan duymuştum sonuçta Selanik'e geliş sebeplerimden biride bu evi görmekti açıkçası büyük bir hayal kırıklığı......


Beyaz Kule

Selanik'in deniz kıyısında yer alan sembol yapılarından biri Osmanlı zamanında yapılmış Balkan Savaşlarından sonra şehir Yunanların eline geçince Beyaza boyanmasında dolayı bu isimle anılıyor. Kuleye 3 Euro karşılığında çıkabilir şehri panoramik olarak görebilirsiniz.


Aya Dimitri Kilisesi

Selanik'in en önemli tarihi yapılarından biri beşinci yüzyılda açılmış Selanikli Aziz Dimitriye adanmış Roma döneminden kalma 1988 yılından beri UNESCO tarih listesinde yer alan bu kilise ücretsiz gezilebiliyor.


Savaş Müzesi

Beyaz Kulenin hemen doğusunda yer alan bu müzede Yunanistan'ın kuruluşundan itibaren II Dünya Savaşına kadar olan dönemde katıldığı savaşlar ve bu savaşlarda kullanılan silah kılıç vb yani savaş araç gereçleri sergileniyor. Askeri bir kampüs içinde yer alan bu müzeyi 2 Euro karşılığında gezebilirsiniz. Arkeolojiye meraklıysanız bu müzenin hemen yakınında bulunan yer alan Arkeoloji Müzesi ve Bizans Müzesini de görülebilir.


Yürüyüş Rotaları

Atatürk evinin hemen yukarısında yer alan Selanik kalesinin de yer aldığı eski şehirde yürüyüş yapabilirsiniz.

Beyaz Kuleyi gezdikten sonra  İzmir Kordon Boyunu andıran sahilinde yürüyüş yapıp sahilin sonunda yer alan Sinema Müzesi yada Fotoğraf Müzesini gezebilirsiniz. Bu güzergahta yer alan cafelerde yunanlıların geleneksel soğuk kahvesi frappe içebilirsiniz.



KAVALA

Selanik'ten Kavala'ya geçmenin en kolay ve hızlı yolu otobüs Selanik merkezden Ktel denilen Selanik otogarına ulaşmak merkezden otogara çok sık olan otobüsler ile mümkün. Selanik Kavala arası iki ile iki buçuk saat arası sürüyor. Bilet fiatları 16,5 Euro  haftanın her günü sabah 6 dan gece 10 kadar sefer mevcut. Kavala bir günde çok rahat gezilip görülebilecek bir sahil şehri ufak bir otogarı var otogar şehrin merkezinde bulunuyor herhangi bir toplu taşıma kullanmadan şehri yürüyerek rahat rahat gezebilirsiniz.

Kavala Kalesi

Kavala da görülmeden geçilmeyecek bir eser içerisinde hapishane olarak kullanılan hücreyi görebilir burçlarına çıkıp şehri kuş bakışı görebilirsiniz. Kale bir yarımada üzerindeki tepe üzerine kurulmuş kalenin olduğu kısım ve çevresi eski Kavala olarak geçiyor. Kaleye giriş ücreti 3 Euro 



Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi 

Kalenin hemen karşısında yer alan bu ev Osmanlı zamanında Mısır'a Vali olarak gönderilen daha sonra Mısır'da kendi hanedanlığını kurup Osmanlının başına dert olmuş Mehmet Ali Paşanın doğup büyüdüğü ev. Müzeye dönüştürülmüş bu evi görmek isterseniz giriş ücreti 2 Euro 


Kavala Su Kemeri

Kanuni zamanında Kavala'nın su ihtiyacını karşılamak için yapılan bu kemer kaleye çıkan yolun hemen ilerisinde yer alıyor.


Kavala tütün işleme ve ticareti konusunda büyük bir üne sahip vaktiniz varsa merkezde yer alan Tütün Müzesi görülebilir. Gene şehir merkezinde bulunan Belediye Binası görülmeyen değer yapılardan... Eğer Kavala'ya yazın gelmeyi planlıyorsanız hemen Kavala'ya 5 km uzaklıktaki Tosca Plajına gidip kendinizi Egenin serin sularına atıp denizin ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.

Kavala'dan İstanbul'a birçok firmanın her gün otobüs seferleri mevcut. Her gün biri öğlen biri gece yarısı günde iki sefer var. Biletinizi Selanik'ten yada Kavala otogarından alabilirsiniz. Kavala otogarı daha önce bahsettiğim gibi ufak bir otogar ve akşam sekiz  gibi kapanıyor bu yüzden biletinizi Kavala'ya indikten hemen sonra benim yaptığım gibi alabilirsiniz. Ben gece 23:45 otobüsüne bilet aldım yolculuk yaklaşık 8 saat sürüyor ve bilet fiatı 40 Euro.

Kavala'dan İstanbul'daki sevdiklerinize Kavala Kurabiyesi almadan olmaz Kavala merkezde yer alan pastanelerden gönül rahatlığıyla hem kurabiyenin tadına bakıp hemde alışveriş yapabilirsiniz. Bu arada bir hatırlatma dükkanlar akşam beş gibi kapanıyor. Sahilde her bütçeye uygun Balık Restoranları mevcut İstanbul'dan çok daha ucuza karnınızı doyurabilirsiniz.